Επιστροφή στο Forum : Ενδείξεις
Επειδή έχω το mio στην κατοχή μου λιγότερο από μία βδομάδα θα ήθελα να ρωτήσω γιατί μου δείχνει τρελλές υψομετρικές ενδείξεις (μέχρι και -19m μου έδειξε).Το ότι δεν κατοικώ σε υποβρύχιο είναι σίγουρο αλλά μήπως έκανα κάποια λάθος ρύθμιση???
Υπάρχει περίπτωση να δείχνει διαφορετικό στίγμα από άλλο gps garmin.Σε δοκιμή που κάναμε με άλλο gps εμφάνιζε μία απόκλιση μικρή φυσικά αλλά γιατί???
Φυσικά τα ρωτάω αυτά όχι γιατί έχει βλάβη το mio ή το πρόγραμμα αλλά μήπως φταίω εγώ που δεν κατέχω και πολύ καλά το αντικείμενο.
Ευχαριστώ.
Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος πιο ειδικός, μπορώ να σου πώ ότι είναι θέμα δέκτη GPS. Όλοι οι δέκτες έχουν αποκλίσεις στις υψομετρικές ενδείξεις, που πολλές φορές φτάνουν και τα 50 μέτρα! Αναλόγως με το πρωτόκολο που διαθέτει ο δέκτης σου (Sirf I, II, III ή άλλο) βελτιώνεται η ένδειξη αυτή, μέσω πολύπλοκων αλγόριθμων διόρθωσης. Για να σε καθησυχάσω πάντως, μόνο σε δέκτες (κατά το κοινώς λεγόμενο) στρατιωτικών προδιαγραφών μπορείς να εμπιστευθείς 100% την υψομετρική ένδειξη.
Εχει σταθερή απόκλιση για να μπορώ να υπολογίσω την διαφορά ή κάνει ότι θέλει μόνο του?
Για την ένδειξη ταχύτητας ισχύει το ίδιο?
Και στην ταχυτητα, οταν παω πανω απο 90 Κm/h το destinator 3 μου δειχνει παντα 15 Κm/h λιγοτερα, με αποτελεσμα τις διασταυρωσεις να τις λεει αφου τις λεει αφου τις εχω περασει
Δεν είναι θέμα λογισμικού. Είναι η τιμή που δίνει κάθε δευτερόλεπτο ο δορυφόρος. Αυτή η τιμή είναι 100% σωστή. Το πρόβλημα είναι το ταχύμετρο που δίνει 15 ΚΜ/Η περισσότερο. Επίσης αν όντως υπάρχει καθυστέρηση στην αναγγελία της στροφής (που δεν οφείλετε σε έλειψη μνήμης, κλπ.) τότε πρόκειτε για λάθος και θα πρέπει να το αναφέρεις στην Εφαρμογή αναφοράς λαθών
Για το ότι δείχνει την σωστή στροφή (φωνητικά) και στην κατάλληλη χρονική στιγμή είναι πέραν του πέραν αληθές (στην περιοχή μου βέβαια).
Το ότι λίγα εκατοστά πάνω από το νερό της θάλασσας δείχνει 28μέτρα και αυτό είναι αληθές.Το ότι από το κοντέρ του αυτοκινήτου έχει απόκλιση λιγότερο περίπου 5χιλ (δηλ.95χιλ στα 100χιλ) είναι σίγουρο γιατί κανένα κοντέρ δεν λέει αλήθεια και ποιό πολύ εμπιστοσύνη έχω στο gps παρά στο κοντέρ.
Einai alithia oti h endeiksh ypsometrou einai gia ta "panhgyria".
Emana sto epipedo ths thalassas mou deixnei gyro sta 33 metra! Kai den einai kai stathero auto.... :(
Toulaxiston na kserame an einai standard auto to lathos na ypologizame... (se emena dhladh , o,ti evlepa tha afairouse 33 metra)....
Αν δεν κάνω λάθος το GPS δείχνει το υψόμετρο σε σχέση με ένα ιδεατο τελειο ελειψοειδές που προσεγγίζει πολύ καλά, αλλά όχι απόλυτα το σχήμα της Γης. Και αυτό γιατί η Γη δεν είναι τέλειο ελειψοειδές καταρχην και επίδης η υπαρξη μεγάλων μαζών μπορεί να αλλάξει το βαρυτικό πεδίο και το υψος της θάλασσας. Οπότε σε κάποιες περιοχές η διαφορά μεταξυ του ιδεατου του GPS και της πραγματικότητας μπορεί να φτάσει σε αρκετά μετρα. Επίσης το υψος της επιφάνειας της θαλασσας επιρεάζεται και απο τις παλλίριες (στην Ελλάδα οι διαφορες ειναι σχετίκά μικρες, αλλα υπάρχουν παραλίες που η διαφορά είναι πολλα μέτρα). Μου φαίνεται ότι υπάρχουν τοπικές διορθώσεις που μικραίνουν την διαφορά, αλλά δεν ξερω αν λαμβάνονται υπόψη από τα GPS οδικών χαρτων.
Όσο αφορά την ταχύτητα, το έλεγξα κάπου στην Εθνική (κοντά στην Λαμία νομίζω) που έχει μια οθόνη που σου λέει την ταχύτητά σου. Η οθόνη συμφωνούσε με το GPS, και το κοντέρ μου έλεγε περίπου 5χμ/ωρα περισσότερο.
hkarageorgos
28-06-05, 07:37
Και στην ταχυτητα, οταν παω πανω απο 90 Κm/h το destinator 3 μου δειχνει παντα 15 Κm/h λιγοτερα, με αποτελεσμα τις διασταυρωσεις να τις λεει αφου τις λεει αφου τις εχω περασει
είχα και εγώ το ίδιο πρόβλημα αλλά πιστέυω είναι καθαρά θέμα σήματος. μήπως έχεις γαλλικό αυτοκίνητο? παντως εμένα το πρόβλημα λύνεται όταν βάζω στο μιο 168 εξωτερική κεραία.
Ιταλικο εχω (Punto). Τωρα θα δοκιμασω να βγαλω την εξωτερικη κεραια εξω απο το παραθυρο. Τυχαινει να εχω κ εγω το Mio 168
Σε τί αυτικίνητο το χρησιμοποιεί ο καθένας μας,πιστεύω ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο στα σφάλματα που βλέπουμε στο destinator και στο κοντέρ για παράδειμα.Το έχω δοκιμάσει σε πολλά οχήματα άκομα και σε φορτηγό και η απόκλιση,εκτός του φορτηγού,είναι σχεδόν η ίδια.Για το υψόμετρο η απάντηση του Than10 είναι η κάλύτερη και πιο τεκμηριωμένη.Α ρε επιστήμονα.
hkarageorgos
30-06-05, 09:48
Σε τί αυτικίνητο το χρησιμοποιεί ο καθένας μας,πιστεύω ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο στα σφάλματα που βλέπουμε στο destinator και στο κοντέρ για παράδειμα.Το έχω δοκιμάσει σε πολλά οχήματα άκομα και σε φορτηγό και η απόκλιση,εκτός του φορτηγού,είναι σχεδόν η ίδια.Για το υψόμετρο η απάντηση του Than10 είναι η κάλύτερη και πιο τεκμηριωμένη.Α ρε επιστήμονα.
Για την ιστορία, στο καινούριο C5 citroen το μιο δεν έχει καθόλου σήμα (σχεδόν) χωρίς εξωτερική κερέα. για να συγχρονιστεί με τον δορυφόρο θέλει 5 λεπτά, και κάνει ψιλολαθάκια στον εντοπισμό. πχ ενώ έχω περάσει την διασταύρωση μου δίνει ότι είμαι 10-20 μετρα πισω.
το δοκίμασα και στο RAV4 το σήμα χωρίς κερέα είναι τέρμα συγχρονίζεται σε 30 δευτερα και δεν κάνει κανένα λάθος.
Μήπως φταίνε τα κρύσταλλα του παρμπρίζ ? (τα αθερμικά προκαλλόυν προβήματα επικοινωνίας )
Αν πας στο "Επιλογές" - "GPS" σου βγάζει μια οθόνη που δείχνει με μια πράσινη γραμμή την ένταση του σήματος από κάθε δορυφόρο. Έλεγξε το και στα δύο αυτοκίνητα (στο ίδιο χώρο αν είναι δυνατόν) να δεις τι παίζει... Αν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι φταίνε τα κρύσταλλα. Δοκίμασε επίσης να βάλεις την κεραία στο χώρο πίσω από το καθρέφτη που έχει κάτι μαυρες γραμμες ή τελείες. Συνήθως εκει δεν έχει επίστρωση που μπλοκάρει το σήμα και είναι ειδικά για κεραίες.
Αν δεν κάνω λάθος το GPS δείχνει το υψόμετρο σε σχέση με ένα ιδεατο τελειο ελειψοειδές που προσεγγίζει πολύ καλά, αλλά όχι απόλυτα το σχήμα της Γης. Και αυτό γιατί η Γη δεν είναι τέλειο ελειψοειδές καταρχην και επίδης η υπαρξη μεγάλων μαζών μπορεί να αλλάξει το βαρυτικό πεδίο και το υψος της θάλασσας. Οπότε σε κάποιες περιοχές η διαφορά μεταξυ του ιδεατου του GPS και της πραγματικότητας μπορεί να φτάσει σε αρκετά μετρα. Επίσης το υψος της επιφάνειας της θαλασσας επιρεάζεται και απο τις παλλίριες (στην Ελλάδα οι διαφορες ειναι σχετίκά μικρες, αλλα υπάρχουν παραλίες που η διαφορά είναι πολλα μέτρα). Μου φαίνεται ότι υπάρχουν τοπικές διορθώσεις που μικραίνουν την διαφορά, αλλά δεν ξερω αν λαμβάνονται υπόψη από τα GPS οδικών χαρτων.
Όσο αφορά την ταχύτητα, το έλεγξα κάπου στην Εθνική (κοντά στην Λαμία νομίζω) που έχει μια οθόνη που σου λέει την ταχύτητά σου. Η οθόνη συμφωνούσε με το GPS, και το κοντέρ μου έλεγε περίπου 5χμ/ωρα περισσότερο.
Kai emena 5 xiliometra mou exei ligotera apoto konter se oles tis taxuthtes... xmmmmm mipos ftaiei omos oti exo alaksei diastasi sta lastixa kai exo valei kapos mikrotero profil?
Kai emena 5 xiliometra mou exei ligotera apoto konter se oles tis taxuthtes... xmmmmm mipos ftaiei omos oti exo alaksei diastasi sta lastixa kai exo valei kapos mikrotero profil?
Τα ταχύμετρα των αυτοκινήτων δεν είναι ακριβείας. Η ταχύτητα που αναφέρει το GPS έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (μου φαίνεται 0.1m/s).
Τα ταχύμετρα των αυτοκινήτων δεν είναι ακριβείας. Η ταχύτητα που αναφέρει το GPS έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (μου φαίνεται 0.1m/s).
Εγώ που έχω εκτός από το αναλογικό κοντέρ και ένα ψηφιακό ακριβείας, μπορώ να διαβεβαιώσω, σε αντιθεση με την ένδειξη υψομέτρου, πως η ένδειξη ταχήτητος του Destinator είναι ακριβέστατη. Σε οποιαδήποτε ταχύτητα κι αν βρίσκομαι, η ένδειξη του Destinator συμφωνεί απόλυτα με το ψηφακό κοντέρ σε ακρίβεια ακόμα και ενός χιλιομέτρου.
Η ταχύτητα στα κοντέρ των αυτοκινήτων σχεδόν ποτέ δεν είναι ακριβώς σωστή.Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και κυρίως στα λάστιχα. Αν αλλάξεις διάσταση ή προφίλ, τότε υπάρχει διαφορά στο κοντέρ από την πραγματική ταχύτητα.
Παιδιά 1000 συγγνώμη που μπορεί να γίνω κουραστικός επειδή επαναφέρω το θέμα, αλλά δεν κατάλαβα παραπάνω τι ακριβώς συμβαίνει τελικά και θα ήθελα να δω αν το αντιμετωπίζετε και οι υπόλοιποι:
Έχω το D3 το οποίο τρέχει σε ένα Mio168. Παρατηρώ όντως οτι όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση, υπάρχει μια υστέρηση στην κουκίδα του στίγματος στην οθόνη, ακόμα κι αν η ταχύτητα είναι μικρή (60 χλμ/ω). Η απόκλιση είναι της τάξης των 15-20 μέτρων με αποτέλεσμα κι εγώ να έχω ήδη περάσει τις διασταυρώσεις πριν βρεθώ σε αυτές βάσει του στίγματος στον χάρτη!!! Βέβαια, όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο (φανάρι, κλπ), τότε το στίγμα είναι ακριβές.
Έχω παρατηρήσει οτι το στίγμα στο χάρτη δεν κινείται απολύτως συνεχόμενα (smoothly) αλλά είναι σαν να περνάει στιγμιαία από το ένα σημείο στο άλλο κλιμακωτά (έτσι ενδεχομένως να δικαιολογείται το πρόβλημα καθώς η κουκίδα μένει σταθερή για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα εντός του οποίου εγώ έχω περάσει ήδη τη διασταύρωση).
Πάντως, σίγουρα δεν οφείλεται στη χρήση της ενσωματωμένης κεραίας, αφού η συμπεριφορά είναι ίδια και με εξωτερική.
Είμαι απλώς υποχόνδριος ή τα παραπάνω τα παρατηρούν κι άλλοι? Έχετε καμια ιδέα για το τί μπορεί να φταίει?
Ευχαριστώ, Δημήτρης
Παιδιά 1000 συγγνώμη που μπορεί να γίνω κουραστικός επειδή επαναφέρω το θέμα, αλλά δεν κατάλαβα παραπάνω τι ακριβώς συμβαίνει τελικά και θα ήθελα να δω αν το αντιμετωπίζετε και οι υπόλοιποι:
Έχω το D3 το οποίο τρέχει σε ένα Mio168. Παρατηρώ όντως οτι όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση, υπάρχει μια υστέρηση στην κουκίδα του στίγματος στην οθόνη, ακόμα κι αν η ταχύτητα είναι μικρή (60 χλμ/ω). Η απόκλιση είναι της τάξης των 15-20 μέτρων με αποτέλεσμα κι εγώ να έχω ήδη περάσει τις διασταυρώσεις πριν βρεθώ σε αυτές βάσει του στίγματος στον χάρτη!!! Βέβαια, όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο (φανάρι, κλπ), τότε το στίγμα είναι ακριβές.
Έχω παρατηρήσει οτι το στίγμα στο χάρτη δεν κινείται απολύτως συνεχόμενα (smoothly) αλλά είναι σαν να περνάει στιγμιαία από το ένα σημείο στο άλλο κλιμακωτά (έτσι ενδεχομένως να δικαιολογείται το πρόβλημα καθώς η κουκίδα μένει σταθερή για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα εντός του οποίου εγώ έχω περάσει ήδη τη διασταύρωση).
Πάντως, σίγουρα δεν οφείλεται στη χρήση της ενσωματωμένης κεραίας, αφού η συμπεριφορά είναι ίδια και με εξωτερική.
Είμαι απλώς υποχόνδριος ή τα παραπάνω τα παρατηρούν κι άλλοι? Έχετε καμια ιδέα για το τί μπορεί να φταίει?
Ευχαριστώ, Δημήτρης
Φίλε Δημήτρη, ο δέκτης του GPS αποδίδει το στίγμα στην συσκευή PDA σχεδόν ανα ένα δευτερόλεπτο, όχι συνεχώς. Έτσι όταν είσαι σε κίνηση δεν βλέπεις μια ομαλή κίνηση αλλά την θέση που βρίσκεσαι ανα δευτερόλεπτο. Εαν η ενημέρωση του χάρτη ήταν πολύ γρήγορη από το GPS θα έβλεπες μια ομαλή κίνηση. Αλλά οι σημερινές συσκευές GPS από όσο γνωρίζω δεν μπορούν να επεξεργαστούν το σήμα γρηγορότερα.
Φίλε CaveMan ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
Άρα αν κατάλαβα καλά όλοι παρατηρείτε την προαναφερθείσα υστέρηση... Υπάρχει κανείς που δεν βρίσκει απόκλιση?
Έλεγα, μήπως, δεν είναι σωστές οι ρυθμίσεις GPS σε μένα, δεν ξέρω...
Δημήτρης
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.