PDA

Επιστροφή στο Forum : λάθος δρομος

skoumbis
21-02-07, 17:04
Ενώ είμαι στα διόδια της Ελευσίνας και ξεκινώ μου βγάζει πως είμαι στον εξωτερικό δρόμο-δεξιά και μετά απο αρκετά μέτρα έρχεται στην ακριβή θέση μου
FUJITSU-SIEMENS N500-----D6-------Greece U 2006.Q3.4503----NMEA-9600-COM8

grnikolis
21-02-07, 18:11
Φυσιολογικό...

τα προγράμματα οδικής πλοήγησης, δεν σε αποτυπώνουν στην πραγματική (όσο πραγματική μπορεί ναι είναι δεδομένου του σφάλματος των δεκτών) θέση που υπολογίζει ο δέκτης. Αν συνέβαινε αυτό, στο πλείστο των περιπτώσεων θα έβλεπες τη θέση σου στις ταράτσες των κτηρίων ή στα χωράφια :)
Χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να σε βάλουν πάνω στο δρόμο, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζονται στις προηγούμενες θέσεις, την κατεύθυνση σου, τα οδικά χαρακτηριστικά των γύρω δρόμων κλπ. Όπως καταλαβαίνεις, όντας στατικά σε κάποια θέση, και μέχρι να ξεκινήσεις, ο αλγόριθμος προσπαθεί να "μαντέψει" που μπορεί να είσαι, αλλά μή έχοντας όλα τα δεδομένα που χρειάζεται, δεν το καταφέρνει πάντα. Αυτός είναι και ο λόγος που λίγο μετά που αρχίζεις να κινείσαι, σε δείχνει στη σωστή σου θέση.

Σκέψου το εξής απλό.
Ανοίγεις το GPS σου, στα διόδια που λες, και είσαι στο ταμείο πιο κοντά στην διαχωριστική νησίδα. Η απόσταση μεταξύ της θέσης σου και μιας άλλης, κοντά στο διαχωριστικό και αυτή -που είναι όμως στο άλλο ρεύμα-, είναι πολύ μικρή και μέσα στο σφάλμα των GPSes (θεωρητικά 10 μέτρα αλλά στην πράξη μπορεί και περισσότερο, εξαρτώμενο από πολλούς παράγοντες). Υπάρχουν οι ίδιες πιθανότητες να νομίζει το GPS ότι είσαι στο ρεύμα προς Κόρινθο με αυτές του να είσαι στο ρεύμα προς Αθήνα. Θα σε αποτυπώσει "κάπου" μη γνωρίζοντας κάτι άλλο για το... παρελθόν σου :-D

Μην πολυαγχώνεσαι λοιπόν για αποκλίσεις εν στάσει. Δεν σημαίνουν και τόσα πολλά.

Ρίξε μια ματιά και εδώ:
http://www.ngi.gr/forum/viewtopic.php?p=30886#30886

Φιλικά,
Νίκος

panosha
21-02-07, 19:25
τα προγράμματα οδικής πλοήγησης, δεν σε αποτυπώνουν στην πραγματική (όσο πραγματική μπορεί ναι είναι δεδομένου του σφάλματος των δεκτών) θέση που υπολογίζει ο δέκτης. Αν συνέβαινε αυτό, στο πλείστο των περιπτώσεων θα έβλεπες τη θέση σου στις ταράτσες των κτηρίων ή στα χωράφια :)
Πολύ σωστά τα όσα γράφεις παραπάνω και πολύ ωραία τα εξηγείς στο φίλο, γιατί όμως θα έπρεπε με σωστή αποτύπωση να μας δείχνουν στις ταράτσες και στα χωράφια ενώ είμαστε στο δρόμο ? Εγώ με απενεργοποίηση του static navigation σε πλοήγηση πεζού έχω πάντα σχεδόν απόλυτη ακρίβεια, είτε είμαι στα χωράφια είτε οπουδήποτε. 8)

skoumbis
21-02-07, 20:03
Όταν λέω σε λάθος δρόμο με βγάζει στον παράλληλο προς Κόρινθο ενώ η διαδρομή είναι σε εξέλιξη από Περιστέρι
και δεν το ανοίγω εκείνη την στιγμή.Το έχω δοκιμάσει και τέρμα αριστερή λωρίδα

panosha
21-02-07, 20:14
Όταν λέω σε λάθος δρόμο με βγάζει στον παράλληλο προς Κόρινθο ενώ η διαδρομή είναι σε εξέλιξη από Περιστέρι
Tί σήμα έχεις εκείνη την στιγμή η και γενικότερα ? Πόσους δορυφόρους και τι ένταση σήματος ? 8)

grnikolis
21-02-07, 20:14
Πάνο, δεν είμαι σίγουρος ότι σε λειτουργία πεζού ο αλγόριθμος απενεργοποιείται πλήρως. Μάλλον είμαι σίγουρος για το αντίθετο. Αν απενεργοποιείτο πλήρως, σε κατάσταση πεζού κάνοντας κλίκ πάνω στο κέντρο της πλατείας συντάγματος θα έπρεπε να μπορούσες να ορίσεις αφετηρία εκεί. Όμως δε μπορείς. Άρα κάποιο λόγο έχει το destinator σε ότι αφορά τη θέση σου ακόμα και σε κατάσταση πεζού ή και σχεδιασμού διαδρομής.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι αυτό που ρωτάς "γιατί θα έπρεπε με σωστή αποτύπωση....". Με τους δέκτες που όλοι μας χρησιμοποιούμε, το "ΣΩΣΤΟ" δεν σημαίνει απόλυτο, αλλά "εντός ανεκτού σφάλματος".

Αν δε κάνω λάθος, εκτός του destinator χρησιμοποιείς και άλλα GPSoπρογράμματα, έτσι δεν είναι? Δες κάποιο από αυτά, όχι χαρτογραφικό κατ'ανάγκη, αν σου δίνει την τιμή του παράγοντα DOP (Dilution of Precision). Αν δεις ο,τιδήποτε άλλο εκτός από μηδέν, σημαίνει ότι το ίδιο το GPS σου, σου λέει :
"Πάνο, αυτό που σου λέω ότι είναι η θέση σου, είναι με σφάλμα. Και μάλιστα..."
συνεχίζει να σου λέει,
"το όποιο σφάλμα έχουν τα δεδομένα που έχω συνυπολογίσει για να σου πω πού είσαι, το έχω πολλαπλασιάσει επί την τιμή του DOP που σου λέω..."

grnikolis
21-02-07, 20:22

Ο παράλληλος προς Κόρινθο, είναι διπλής κατεύθυνσης? Δε θυμάμαι... :( Στα διόδια είχες μείνει ακίνητος για αρκετή ώρα, λόγω μποτιλιαρίσματος π.χ. ?

panosha
21-02-07, 20:27
HDOP στο μπαλκόνι μου 0.6 -1.2 με το sirf tech. Νομίζω όμως ότι γιά να έρθει στην κατάσταση που περιγράφω πρέπει να ανοίξεις ένα πρόγραμα πλοήγησης και να πας σε πλοήγηση πεζού. 8)

grnikolis
21-02-07, 20:39
Δες είτε το σκέτο DOP ή ίσως αναφέρεται και GDOP (Geometric) που είναι ο δείκτης του συνολικού σφάλματος.

panosha
21-02-07, 21:02
Δες είτε το σκέτο DOP ή ίσως αναφέρεται και GDOP (Geometric) που είναι ο δείκτης του συνολικού σφάλματος.
PDOP 1.80
HDOP 1.00
VDOP 1.50

skoumbis
22-02-07, 16:37
Ο χρόνος που είμαι στάσιμος είναι κάποια seconds και ξαφνικά μου λέει υπολογισμός νέας διαδρομής.
Το ίδιο συμβένει και στο Άργος ενω είμαι Δαναού λέει πως είμαι ένα τετράγωνο δίπλα Μπουσουλοπούλου

grnikolis
22-02-07, 17:27
Νομίζω ότι οφείλεται σε αυτό που έχει πει στο παρελθόν ο Zep, ότι το D6 έχει μικρότερη ανοχή στις διακυμάνσεις του στίγματος που υπολογίζει ο δέκτης σου. Μια πρώτη σκέψη που κάνω, αν και δεν είμαι και πολύ σίγουρος για το αποτέλεσμα, είναι να κατεβάσεις την ταχύτητα επικοινωνίας του D6 με το GPS από τα 9.6 στα 4.8kbps.

Α, και κάτι άλλο. Στα μέρη που έχεις εντοπίσει να στο κάνει αυτό στο κάνει πάντα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, οποιαδήποτε μέρα?

skoumbis
22-02-07, 17:36
Στο Άργος το κάνει μόνιμα, στα διόδια μεσημέρι που περνάω το κάνει άλλη ώρα δεν ξέρω

bbbb
22-02-07, 19:39
Έχω παρατηρήσει στην Κοζάνη,σε ένα συγκεκριμένο δρόμο με mio 550,mio 168,typhoon 7000xl,shinco 350 όλα με εξωτερική κεραία και χωρίς,ότι μόλις στρίψω με πετάει στο διπλανό τετράγωνο ή λίγο πιο μακριά.Μετά από λίγη ώρα (2-3 λεπτά) σταματημένος βρίσκει το στίγμα μου,αλλά καταλαβαίνει ότι η μούρη του αυτοκινήτου είναι στην αντίθετη μεριά.Δηλαδή ενώ έχω στρίψει από την Ι.Τιάλιου στην Αγόρα Γεωργίου το gps βλέπει ότι είμαι στην Μαλούτα ή στην Τιάλιου Γ. Αν βάλω νέα διαδρομή μου λέει πως πρέπει να στρίψω προς Ι.Τιάλιου ενώ η μούρη του αυτοκινήτου κοιτάει προς Γιαχνίκα ζήση.
Eν τω μεταξύ αν βάλω προορισμό την διεύθυνση αυτή και έρχομαι από Τιάλιου Ι με κάνει κύκλο για να με πάει να στρίψω από την Γιαχνίκα ζήση δηλαδή το αμάξι να κοιτάει την Τιάλιου Ι.Με το που στρίψω λοιπόν μου λέει η joannita ότι έφτασα στον προορισμό μου.Να σημειώσω επίσης πως από Ι.Τιάλιου δεν υπάρχει απαγορευτικό στροφής στην συγκεκριμένη οδό.Συγνώμη για το μπέρδεμα,αλλά ψάχνω να βρω μια λύση.
http://img404.imageshack.us/img404/1094/agorageorgioygs6.jpg (http://imageshack.us)

chris1
23-02-07, 10:26
Αν δεν κάνω λάθος είχες βάλει αυτη την παρατήρηση στην Εφαρμογή Αναφοράς Λαθών. Κάναμε κάποιες αλλαγές στην περιοχή προ ολίγων ημερών, που θα φανούν στην επόμενη έκδοση χάρτη. Όταν ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση της Κοζάνης θα εκλείψουν τέτοιου είδους προβλήματα.

bbbb
23-02-07, 11:18
Ναι εχεις δίκιο.το έβαλα στην εφαρμογή λαθών,με την επισήμανση ότι ίσως πρόκειται για λάθος χάρτη.