Επιστροφή στο Forum : pda, η pna???
Παιδια εχω μια....απορια....εχω διαβασει μια πολυ πολυ καλη αναφορα, σχετικα με την διαφορα μεταξυ pda, και pna, απο τον ενημεροτικοτατο φιλο
grnikolis, που μεταξυ αλλων καταληγει οτι για την χρηση καθαρα πλοηγησης, ειναι προτιμοτερο η αγορα ενος pna, απο ενα pda, και ας εχει
μικροτερο επεξεργαστη και μνημη, ειναι γρηγοροτερο απο ενα pda...
θελω την γνωμη σας επανω σε αυτο, καθως και εαν υπαρχει (και πιο) pna (shinco 350??) που να μπορει να περνει αναβαθμιση σε χαρτες πλοηγησης
(π.χ destinator7 εαν βγει αργοτερα)...
Ευχαριστω.
:lol:
Τα pna αναβαθμίζονται, για παράδειγμα το TiBO που κυκλοφόρησε πριν από 1,5 χρόνο με την έκδοση nd 5 αναβαθμίζεται στη τελευταία επίσημη 5.5 (σχεδόν ίδια με την 6 που κυκλοφορεί στα pda). Από την άλλη μπορείς να αναβαθμίζεις και τους χάρτες αλλά και να βάζεις extras.
extra στο προγραμμα εννοει ο νικος οπως ρανταρ ,σημεια ενδιαφεροντος κλπ οχι εξτρα εφαρμογες να διευκρινιστει αυτο
Επί προσωπικού, σε ευχαριστώ για το σχόλιο Rabit :)
Για τα PNAs ισχύουν τα λεγόμενα του Zep.
Αν μου επιτρέπεται μια προσθήκη/διευκρίνηση.
Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στην κατασκευή ενός PNA σε ότι αφορά στο λογισμικό πλοήγησης.
Στη πρώτη, το λογισμικό είναι αποθηκευμένο στη ROM του μηχανήματος σε μορφή XIP (eXecute In Place) αρχείων ενώ στη δεύτερη βρίσκεται απλά σε μια κάρτα μνήμης.
Για το τί είναι τα XIP, για οικονομία χρόνου (δικού μου :)) παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το introductory paper της Microsoft για τα Windows CE.
Windows CE Memory Management
Windows CE uses ROM (read only memory) and RAM (random access memory).
The ROM stores the entire operating system, as well as the applications
that are bundled with the system. In this sense, the ROM in a Windows CE
system is like a small read-only hard disk. The data in ROM can be
maintained without power of battery. ROM-based DLL files can be designated
as Execute in Place. XIP is a new feature of Windows CE.net. That is,
they're executed directly from the ROM instead of being loaded into
program RAM and then executed. It is a big advantage for embedded systems.
The DLL code doesn't take up valuable program RAM and it doesn't have to
be copied into RAM before it's launched. So it takes less time to start an
application. DLL files that aren't in ROM but are contained in the object
store or on a Flash memory storage card aren't executed in place; they're
copied into the RAM and then executed[/i]
Θα έλεγε κανείς ότι είναι λοιπόν καλό τα προγράμματα να είναι στη ROM σε μορφή XIP. Γενικά αυτό είναι σωστό.
Στα PNAs όμως που δέν τρέχουν ένα "σκασμό" προγράμματα όπως τα PDAs τα ωφέλη είναι μικρά. Από την άλλη, σε ότι αφορά στην αναβάθμιση του προγράμματος πλοήγησης, οι συσκευές που έχουν τα προγράμματα στη ROM, μπορούν να αναβαθμιστούν μόνο όταν ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας βγάλει νέα ROM, κάτι που είναι αρκετά δεσμευτικό, εκτός αν κάποιος μπει στη διαδικασία τροποποίησης της ROM, που γίνεται, αλλά είναι "χοντρό πακέτο" :) Η δεύτερη κατηγορία, αναβαθμίζεται πολύ πιο εύκολα, απλά γράφοντας το νέο software στην SD.
Φιλικά,
Νίκος
Επί προσωπικού, σε ευχαριστώ για το σχόλιο Rabit :)
Για τα PNAs ισχύουν τα λεγόμενα του Zep.
Αν μου επιτρέπεται μια προσθήκη/διευκρίνηση.
Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στην κατασκευή ενός PNA σε ότι αφορά στο λογισμικό πλοήγησης.
Στη πρώτη, το λογισμικό είναι αποθηκευμένο στη ROM του μηχανήματος σε μορφή XIP (eXecute In Place) αρχείων ενώ στη δεύτερη βρίσκεται απλά σε μια κάρτα μνήμης.
Για το τί είναι τα XIP, για οικονομία χρόνου (δικού μου :)) παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το introductory paper της Microsoft για τα Windows CE.
Windows CE Memory Management
Windows CE uses ROM (read only memory) and RAM (random access memory).
The ROM stores the entire operating system, as well as the applications
that are bundled with the system. In this sense, the ROM in a Windows CE
system is like a small read-only hard disk. The data in ROM can be
maintained without power of battery. ROM-based DLL files can be designated
as Execute in Place. XIP is a new feature of Windows CE.net. That is,
they're executed directly from the ROM instead of being loaded into
program RAM and then executed. It is a big advantage for embedded systems.
The DLL code doesn't take up valuable program RAM and it doesn't have to
be copied into RAM before it's launched. So it takes less time to start an
application. DLL files that aren't in ROM but are contained in the object
store or on a Flash memory storage card aren't executed in place; they're
copied into the RAM and then executed[/i]
Θα έλεγε κανείς ότι είναι λοιπόν καλό τα προγράμματα να είναι στη ROM σε μορφή XIP. Γενικά αυτό είναι σωστό.
Στα PNAs όμως που δέν τρέχουν ένα "σκασμό" προγράμματα όπως τα PDAs τα ωφέλη είναι μικρά. Από την άλλη, σε ότι αφορά στην αναβάθμιση του προγράμματος πλοήγησης, οι συσκευές που έχουν τα προγράμματα στη ROM, μπορούν να αναβαθμιστούν μόνο όταν ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας βγάλει νέα ROM, κάτι που είναι αρκετά δεσμευτικό, εκτός αν κάποιος μπει στη διαδικασία τροποποίησης της ROM, που γίνεται, αλλά είναι "χοντρό πακέτο" :) Η δεύτερη κατηγορία, αναβαθμίζεται πολύ πιο εύκολα, απλά γράφοντας το νέο software στην SD.
Φιλικά,
Νίκος
Δηλαδη παιδια, πρακτικα, αφου λοιπον τα pna εχουν (καποιες) ιδιαιτεροτητες (thanks again) φιλε grnikoli, γιατι καποιος να μην προτιμησει ενα pda, απο ενα pna??? αφου κοστιζουν περιπου το ιδιο??? και επιπλεον θα εχει και παραπανω επιλογες προγραματων με ενα pda???
:roll:
Γιατί ο λόγος για το οποίο αγοράζεις τη συσκευή (πλοήγηση) δουλεύει καλύτερα. Επιπλέον κανείς μας δε θέλει να ασχοληθεί με εγκαταστάσεις, ενεργοποιήσεις κλπ. αλλά πολλοί δε μπορούν. Τέλος συνδιάζουν χαρακτηριστικά που ένα pda δεν έχει:
fs n100 --> η μικρότερη συσκευή με gps στο κόσμο
tibo s1000 --> οθόνη 4"
tibo s1000/a1000 --> φλασάκια που σε διευκολύνουν στη πλοήγηση
shinco --> μακράν το πιο γρήγορo device με destinator - τρώει τα eten g500+ x500 (που είναι και τα πιο γρήγορα pda)
Airis --> το πιο καλό intergated gps
Γιατί όπως πολλές φορές έχει γράψει και ο Zep, τα PNAs κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλεία για τα οποία είναι προορισμένα... ΠΛΟΗΓΗΣΗ.
Το δικό μου για παράδειγμα, με CPU S3C2410 (266MHz "μόνο") υπολογίζει διαδρομή από το εργαστήριο στην Καλλιθέα-Αθήνα, μέχρι τα σύνορα Κήπου Έβρου με την Τουρκία, σε κάτι λιγώτερο από 5 δεύτερα. Το PDA μου, κάνει σχεδόν το διπλάσιο.
Επίσης, PDA με μεγάλη οθόνη δεν βρίσκεις, γιατί απλά δεν υπάρχει, ενώ τα PNAs ξεκινούν ως επί το πλείστον εκεί που σταματούν τα PDAs (στις 3.5'') και υπάρχουν και σε 4'', 4.5'', 7''. Όπως και να το κάνουμε, είναι άνεση η μεγάλη οθόνη.
Τέλος, μπορεί τα PNAs να μην κάνουν όσα τα PDAs (παίζεται αυτό ;)) κάνουν όμως πράγματα που δέν κάνουν τα PDAs, π.χ. VideoIN ώστε να βλέπεις TV ή να συνδεθεί με κάμερα οπισθοπορείας, AVL function κλπ (κάποια, όχι όλα έτσι?? :))
Εξαρτάται πάντα τι θέλει να κάνει ο καθένας, και για πια λειτουργία προορίζει τη συσκευή του.
Φιλικά,
Νίκος
Παιδια εχω μια....απορια....εχω διαβασει μια πολυ πολυ καλη αναφορα, σχετικα με την διαφορα μεταξυ pda, και pna
Μήπως θυμάται κανένας που μπορώ να βρω αυτή την αναφορά? Με ενδιαφέρει να ενημερωθώ λιγάκι για τα PNA και θέλω να ξεκινήσω από κάπου...
Επίσης εάν έχετε και κάποιο άλλο link με γενικές πληροφορίες PNA, καλό θα μου κάνει :D
Τέλος, πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν μια συσκευή είναι XIP ή όχι? Πρέπει να το αναφέρει στα χαρακτηριστικά της?
Παντως εγω και θα μιλησω απο προσωπικη εμπειρια και οχι σαν εμπειρος χρηστης που δεν πιανω τιποτε εδω μεσα σε σχεση με αλλους που τα παιζουν στα δαχτυλα εχω να καταθεσω τα εξης.
Τελικα μετα απο αγορες και PNA + PDA κατεληξα στα PDA με φορτωμενο μονο το προγραμμα πλοηγησης για να εχω το κεφαλι μου ησυχο οτι οποια εκδοση και να βγει θα τη τρεξει.
Και μιλαω μονο για πλοηγηση ουτε τηλεφωνο ουτε τιποτε και οθονη 3,5 που υπαρχουν στην αγορα.
Τωρα εαν η διαφορα στον υπολογισμο της διαδρομης ειναι 1,5 η 2 δευτερολεπτα απο ενα PNA εμενα το ασχετου δεν φαινεται, τοσο θελω γιοα να ανοιξω το ραδιο και να βαλω τη ζωνη ουτως ή αλλως. :)
Καλά κι εγώ ppc-phone έχω, αλλά έχω κάποιον γνωστό μου που θέλει να πάρει μία συσκευή με όσο πιο μεγάλη οθόνη γίνεται.
Το κακό με τα PDA είναι ότι πάνε μέχρι 3.5 και, όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι 60 χρονών, αυτό είναι λίγο.
Βέβαια, διότι δεν ξέρω καθόλου από PNA, θέλω να μάθω μερικά πράγματα πριν του πω να πάρει κάτι τέτοιο, για αυτό και ζητάω πληροφορίες...
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2012, vBulletin Solutions, Inc.