PDA

Επιστροφή στο Forum : Χρόνοι για 3D Fix των συσκευών GPS

zeppelin
09-10-06, 13:15
Αυτό το πολύ ενδιαφέρον post γράφτηκε http://www.ngi.gr/forum/viewtopic.php?t=1138&postdays=0&postorder=asc&start=60 από το χρήστη pazo και πιστεύω πως πρέπει να μπει εδώ ως sticky:

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω, γιατί παίρνουμε διαφορετικούς χρόνους μέχρι να γίνει το 3D Fix, αλλά και να λύσω κάποια παρεξήγηση που υπάρχει σε πολλούς χρήστες, και σ' αυτό το forum, αλλά και σ' άλλα, που περιμένουν σταθερό (και γρήγορο) χρόνο, κάθε φορά που ενεργοποιούν το GPS τους.

Πρώτα, λίγη θεωρία….

Οι 24 δορυφόροι που συγκροτούν το σύστημα, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη, σε "σταθερό" ύψος, στα 11.000 μίλια περίπου.

Όλοι οι δέκτες GPS, προκειμένου να εντοπίσουν τους δορυφόρους, χρησιμοποιούν μια βάση δεδομένων, η οποία ονομάζεται Almanac και στην οποία είναι καταχωρημένες οι βασικές τροχιές, λεπτό προς λεπτό.

Οι δορυφόροι παρακολουθούνται από 5 βάσεις στο έδαφος (Hawaii, Ascension Island, Diego Garcia, Kwajalein, Colorado Springs) με ραντάρ υψηλής ακρίβειας, τα οποία εντοπίζουν μικρές παρελκύσεις από την βασική τροχιά, οι οποίες οφείλονται στη βαρυτική έλξη του φεγγαριού και του ήλιου και στην ηλιακή ακτινοβολία. Επειδή όμως το σύστημα χρειάζεται την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, οι μεταβολές αυτές είναι σημαντικές και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους δέκτες GPS.

Τα μικρά αυτά λάθη στην τροχιά ονομάζονται "ephemeris errors" και μεταδίδονται από τους σταθμούς εδάφους πίσω στους δορυφόρους. Οι δορυφόροι συμπεριλαμβάνουν την πληροφορία αυτή, στα δεδομένα που μεταδίδουν, σταθερά κάθε 30'' στους δέκτες GPS.

Στη πράξη…

Την πρώτη φορά που ενεργοποιείται το GPS (μετά την αγορά του, ή μετά από cold restart της συσκευής), γίνεται το factory reset. Χρειάζεται πρώτα απ' όλα τη βάση δεδομένων Almanac. Τα δεδομένα αυτά, παραμένουν επίκαιρα, για 2-7 μήνες. Ο χρόνος για να ληφθεί το almanac, υπολογίζεται περίπου σε 10-11 λεπτά. Μαζί, κατεβαίνουν και τα δεδομένα ephemeris, με τις ακριβείς και διορθωμένες τροχιές, από κάθε δορυφόρο που βλέπει το GPS, χωριστά. Τα δεδομένα αυτά, παραμένουν επίκαιρα για 2-4 μόνο ώρες περίπου. Συνολικά λοιπόν, ο χρόνος μετά από factory reset, για το πρώτο 3D Positional Fix ή TTFF (Time To First Fix), με την προϋπόθεση ότι, η θέση μας δεν εμποδίζεται από κτίρια, δένδρα και άλλα εμπόδια, έχουμε καθαρή θέα προς τον ουρανό και μένουμε ακίνητοι, είναι περίπου 12,5 λεπτά!

Γι' αυτό έχει τονιστεί πολλές φορές, η πρώτη ενεργοποίηση να γίνεται σε καλή και ανοιχτή θέση, χωρίς να κινούμαστε, ώστε να κατέβει σωστά η βάση δεδομένων Almanac.

Εκτός από το factory reset και ανάλογα με το πότε επαναενεργοποιούμε το GPS, από την τελευταία φορά που το χρησιμοποιήσαμε υπάρχουν και τα εξής:

- Hot start. Ενεργοποίηση σε μικρό χρόνο από την τελευταία φορά. Πρακτικά δεν έχει χαθεί τίποτα από Almanac και Ephemeris data. Το 3D Fix γίνεται σχεδόν αμέσως.

- Warm start. Ενεργοποίηση σε χρόνο μικρότερο από 4 περίπου ώρες από την τελευταία φορά. Μέρος από τα Ephemeris data έχουν πια χαθεί και πρέπει να ξανακατέβουν στη συσκευή μας. Το 3D Fix γίνεται σε 30'' περίπου.

- Cold start. Ενεργοποίηση σε χρόνο μεγαλύτερο από 4 περίπου ώρες από την τελευταία φορά. Τα Ephemeris data έχουν χαθεί εντελώς. Το 3D Fix γίνεται σε 50'' - 60'' περίπου. Η περίπτωση αυτή είναι που συναντάμε πιο συχνά, κάθε πρωί (ας υποθέσουμε) που ανοίγουμε της συσκευή μας. Αν ο χρόνος είναι 2 λεπτά και πάνω, τότε, δεν έχουμε καλή θέα προς τον ουρανό ή έχουμε αδύναμη κεραία. Χρόνος, από 3-5 λεπτά, σημαίνει ότι η συσκευή μας έχει πρόβλημα και πρέπει να την εξετάσει τεχνικός ή να γίνει αλλαγή.

(Οι παραπάνω χρόνοι είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Χοντρικά πάντως, είναι σωστοί).

Ελπίζω, αυτές οι πληροφορίες να λύσουν μερικές απορίες και να βοηθήσουν όσους τις χρειάζονται.

Herc
09-10-06, 14:23
=D>
Κατατοπιστικότατος!

tpapo
09-10-06, 18:05
Μπράβο Zepp μια και μας απασχολησε και μας αποσχολεί το θεμα αυτό ... :)

MinOtaVrS
09-10-06, 18:18
Thanks zepp poli kalo post..

grimak
10-10-06, 00:28
Μπράβο! φίλε pazo... πολυ χρήσιμο το ποστ σου.
Zepp πολυ καλά έκανες :wink:

jim_dado
02-11-06, 10:23
:roll: Δηλαδή αν στο πρωτο "ανοιγμα" δεν είσαι σε καλό σημείο και όχι σταθερός η βάση δεν κατεβαίνει σωστά και έτσι δεν δουλεύει σωστά το GPS? και αν γίνεται αυτό θα πρέπει να γίνει hard reset? ή αν οποιαδήποτε άλλη στιγμή το αφήσω σταθερό κάπου θα κατεβάσει σωστά την βάση εφόσον αυτή έχει αλλάξει???

Γιάννης
02-11-06, 10:28
:roll: Δηλαδή αν στο πρωτο "ανοιγμα" δεν είσαι σε καλό σημείο και όχι σταθερός η βάση δεν κατεβαίνει σωστά και έτσι δεν δουλεύει σωστά το GPS? και αν γίνεται αυτό θα πρέπει να γίνει hard reset? ή αν οποιαδήποτε άλλη στιγμή το αφήσω σταθερό κάπου θα κατεβάσει σωστά την βάση εφόσον αυτή έχει αλλάξει???

οχι. δεν θελει hard reset.

jim_dado
02-11-06, 10:42

οχι. δεν θελει hard reset.
thnks για την απάντηση μου έφυγε ένα άγχος :D :D :D

esykas
26-11-06, 16:20
Δηλαδή κάθε φορά που ανοίγουμε το GPS BT μετά από διάστημα μεγαλύτερο των 4ωρών και πέρα,ξαναφορτώνεται σωστά το σύστημα όταν το αφήσουμε σταθερό σημείο;

efrosinos
26-11-06, 22:29
Δηλαδή για να καταλάβω κάτι αν το ανοιξω μετα απο 5-6 ωρες και κινουμαι θα αργησει να ξεκινησει;
Επίσης κολληματα μετα το ανοιγμα γινονται λογω τησ κινησης;
και τελος καλλυτερα ειναι να κατσω καπου ακινητος οταν το ανοιξω για καλλυτερη λειτουργια; :!: [-o< :smt015 :smt015

panosha
26-11-06, 22:35
Οσο σπανιότερα το ανοίγεις θα καθυστερεί περισότερο να κλειδώσει, αν είσαι ακίνητος θα κλειδώσει συντομότερα.
Αν το ανοίγεις επίσης στην θέση που πρίν το έκλεισες βοηθάει στην ταχύτητα κλειδώματος.
Κολήματα λόγω κίνησης δεν υπάρχουν. :D

f15
28-11-06, 09:04
Μη με κουνατε πιανω δορυφορο τωρα :smt064

panosha
28-11-06, 10:36
Μη με κουνατε πιανω δορυφορο τωρα :smt064

Εγώ ποτέ δεν περιμένω να "πιάσω δορυφόρο" ξεκινάω και σε 200-400 μέτρα η 2 λεπτά κλειδώνει κανονικά στις περισότερες των περιπτώσεων. Η μόνη περίπτωση να καθυστερήσει περισότερο είναι να έχει να δουλέψει μέρες το GPS.
Mην ανησυχείς πάντως, αν σε πετύχω σε τέτοια φάση δεν σε κουνάω με τίποτα. :D :D :D

pazo
28-11-06, 11:58
Α! φίλε Πάνο, δεν μας είπες όμως αν χρησιμοποιείς εξωτερική κεραία.

Η ένταση του σήματος που χρειάζεται το GPS από τους δορυφόρους, για να κατεβάσει την "εφημερίδα" ή άλλες πληροφορίες (almanac, ephemeris data) και να κάνει 3d Fix, είναι διαφορετική απ' αυτήν που χρειάζεται στη συνέχεια για να κρατά τη σύνδεση (lock). Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να είναι 24-28 dB, ενώ μετά, πολύ μικρότερη (εάν κάνω λάθος στα νούμερα, μη με ...χτυπήσετε, δεν είμαι ειδικός σε καμιά περίπτωση :) ).

Επίσης, κάποιος φίλος είχε στείλει μήνυμα σχετικά με το πρόβλημα του υψομέτρου. Εξηγούσε περιληπτικά (γαιοειδές), γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη απόκλιση από τη πραγματικότητα. Μάλιστα, σε άλλο φόρουμ είδα ότι υπάρχει διόρθωση, κατά χώρα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία η διόρθωση είναι -45. Ευχής έργο θα' ταν να μπορούσε να το κάνει αυτό το Destinator. Το κάνει το GPS Tuner (στα GPS Settings υπάρχει το Attitude Offset).

Εαν κάποιος χρήστης είναι expert σ' αυτά, νομίζω ότι θα μας ενδιέφερε όλους μια πιο λεπτομερής ανάλυση (σήμα - υψόμετρο).

panosha
28-11-06, 12:36
Δεν χρησιμοποιώ εξωτερική κεραία. Το Ν560 το είχα παλιότερα και είχε μεγαλύτερους χρόνους κλειδώματος χωρίς κεραία.
Αντιθέτως το Ν500 που είχα ακόμα πιό πριν είχε την ίδια καλή συμπεριφορά.:D

grnikolis
27-12-06, 15:37
Αυτό το πολύ ενδιαφέρον post γράφτηκε http://www.ngi.gr/forum/viewtopic.php?t=1138&postdays=0&postorder=asc&start=60 από το χρήστη pazo και πιστεύω πως πρέπει να μπει εδώ ως sticky:

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω, γιατί παίρνουμε διαφορετικούς χρόνους μέχρι να γίνει το 3D Fix, αλλά και να λύσω κάποια παρεξήγηση που υπάρχει σε πολλούς χρήστες, και σ' αυτό το forum, αλλά και σ' άλλα, που περιμένουν σταθερό (και γρήγορο) χρόνο, κάθε φορά που ενεργοποιούν το GPS τους.

Πρώτα, λίγη θεωρία….

.................................................. .........................................

Αψογο post. Συγχαρητηρια και στον Pazo και στον Zep για το sticky...

Να προσθεσω αν μου επιτρεπετε(αι) και μια ακομα περιπτωση που μπορεί να αναγκασει το δεκτη να χρειαστει το update του Almanac.

Επειδη (απλοικα το λεω) οι δεκτες "θυμουνται" την τελευταια τους θέση και τους δορυφορους που τους εξυπηρετουσαν, ο χρονος εκκινησης αυξανει κατα πολυ, οταν ταξιδεψουν κλειστοι, για αποσταση περιπου πανω απο 300 χιλιομετρα (σε ευθεια εννοειται).
Που σημαινει, αν παρω το ΒΤ δεκτη μου στις αποσκευες μου και παω στη Γερμανια υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα οταν τον ανοιξω εκει να χρειαστει να περιμενω αρκετα. Βεβαια στην περιπτωση αυτη δεν χρειαζεται ενημερωση του Almanac αλλα επειδη βλεπει "λαθος" δορυφορους απο αυτους που "θυμαται" αναγκαζεται σε πληρη σαρωση μεχρι να βρει τους "σωστους".

Σε καποιους δεκτες που υπαρχει η δυνατοτητα να δοθει με το χερι η ημερομηνια και ωρα, και το στιγμα της τοποθεσιας τους (προσεγγιστικα και με αρκετη αποκλιση) ο χρονος του cold start μπορει να ελλατωθει σημαντικα.

*Εννοειται επισης οτι αν τον αφησουμε για πολυ χρονο χωρις μπαταριες συμβαινει το ιδιο μιας και αποφορτιζεται τελειως το εσωτερικο Real Time Clock τους.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !!

Φιλικα,
Νικος

ΥΓ
Συγγνωμη για την ελλειψη τονισμου στο κειμενο, αλλα το πληκτρολογιο μου, τα'χει παιξει...

Bender82
04-02-07, 00:27

Σύμφωνα με το 1ο post αυτό δεν ισχύει?? Εγώ την ενεργοποίηση την έκανα προχθές, μέσα στο δωμάτιο μου...χωρίς σήμα !

panosha
04-02-07, 00:38

Σύμφωνα με το 1ο post αυτό δεν ισχύει?? Εγώ την ενεργοποίηση την έκανα προχθές, μέσα στο δωμάτιο μου...χωρίς σήμα !
Με τι συσκευή ? 8)

Ilias83
06-05-07, 14:03
Παιδιά εγώ αγόρασα το Mio P350 την πριν από 4 μέρες, ενώ πρώτη φορά το GPS δούλεψε την Πέμπτη που πέρασε (3 μέρες πριν)
Το ξεκίνησα κανονικά μέσα στο δωμάτιο και από σήμα τίποτα.
Γενικά έχω παρατηρήσει οτι αργεί πολύ να εντοπίσει τη θέση μου. Ακόμα και όταν βρει δορυφόρο δεν είναι αρκετά δυνατό το σήμα ωστε να δουλέωψει το Destinator.
Ο μέγιστος αριθμός δορυφόρων που έχω δει είναι 10, ενώ χαρακτηριστικά προχθές μετά από cold restart έκανε πολύ περισσότερο από 5 λεπτά να εντοπίσει τη θέση μου...
Μπορώ να δοκιμάσω κάτι για να δω αν φταίει η συσκευή μου;

Innersense
07-05-07, 06:28
Πολύ καλό post και σαφές, Μπράβο!

satboy
23-06-07, 11:32
Παιδιά το MioA701 που είχα, έκανε χρήση ενός αρχειού που κατάβαζε από το internet και είχε διάρκεια 3 μέρες με την database των δορυφόρων ώστε να κάνει πάντα μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να κλειδώσει . Μήπως ξέρετε αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για HTC ?

Με εκτίμηση

panosha
23-06-07, 11:33
Αν δεν κάνω λάθος μόνο το 3300 έχει αυτή τη δυνατότητα και οπωσδήποτε μόνο τα sirf star III.

electro
24-06-07, 02:08
Παιδιά το MioA701 που είχα, έκανε χρήση ενός αρχειού που κατάβαζε από το internet και είχε διάρκεια 3 μέρες με την database των δορυφόρων ώστε να κάνει πάντα μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να κλειδώσει . Μήπως ξέρετε αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για HTC ?

Με εκτίμηση

Δηλαδη υπαρχει και για αλλα μοντελα??? Ειναι νομιμο? Εαν ναι για δωσε κανα link...

ΥΓ: Δεν πιστευω να κανει ζημια?!

panosha
24-06-07, 04:20
Παιδιά ξεχάστε το, μόνο συγκεκριμένες συσκευές με Sirf Star III έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης της εφημερίδας των δορυφόρων. Δεν προστίθεται η δυνατότητα αυτή με ένα πρόγραμμα.

jimmisrouvas
25-02-08, 23:40
ΜΠΡΑΒΟ Ζep.
Επιτελους καταλαβα γιατι καθε φορα το pda μου θελει διαφορετικη ωρα για να κλειδωσει τους δορυφορους. Αν και δεν εχω ουσιαστηκο προβλημα περι του θεματος,καλο ειναι που ανακαλυψα την ολη διαδικασια.Ισως το παιξω εξυπνος σε κανεναν φιλο μου που θα αγορασει gps αργοτερα!!!!

pankir
19-10-08, 12:50
ευχαριστω πολυ μου ελυσες καποιες αποριες που ειχαlol3

leftezi
20-10-08, 14:14
Τους χρόνους κλειδώματος τους ξέραμε λίγο πολύ αρκετοί εδώ μέσα αλλά είναι πολύ καλό να ξέρεις και το γιατί.
Πολύ κατατοπιστικό post. Μπράβο! the best1

alexopoulos
31-01-09, 16:54
μετα απο hard reset εβαλα το μηχανακι στη ταρατσα για να κατεβασει τη βαση.λοιπον...και μεσα στο σπιτι ακομα, μ
ου δινει τωρα σημα 4-5 γραμμες.και οι συντεταγμενες δεν παιζουν καθολου...πολυ σωστη η παρατηρηση σου φιλε..ευχαριστω..

yiannis64
23-02-09, 00:07
Λοιπον εγω στο Navigon 8110 δεν εκανα τιποτα στην αρχη.
Πρεπει να κανω κατι τωρα εστω?
Μηπως hard reset? Kαι αν ναι πως?

koala
23-02-09, 16:06
Το omnia μου με μια καλη radio κανει μετα απο hard reset 45-55sec...Μετα απο αυτο το πολυ 30..Μετριοτατα...Το Α701 εκανε 20-25 μετα απο hard reset και 5-10μετα απο soft